Menu Webshop
Sluiten
Kraag Emblemen Regiment Verbindingstroepen

Kraag Emblemen Regiment Verbindingstroepen

€ 6,95

Beschikbaarheid: In voorraad

Artikelnummer: verbindingstroepen

Op is OP

Details



Zonder de schroefjes.

Het embleem van het Regiment Verbindingstroepen vertoont het genie-embleem gelegen op het snijpunt van elkaar kruisende bliksemflitsen. De geniehelm verwijst naar de oorsprong van de uit de genie voortgekomen verbindingsdienst. De aan alle kanten gepunte bliksemflitsen geven het berichtenverkeer weer dat door de verbindingsdienst wordt geborgd.
De geschiedenis van het regiment (1748-1945)
Voor het midden van de 18e eeuw waren er ook genisten, maar meestal alleen in oorlogstijd. Dat veranderde met de formatie van het Regiment Mineurs en Sappeurs op 15 mei 1748. Deze datum geldt nu als de oprichting van het Regiment Genietroepen.

De bouwdienst
Aan het einde van de 17e eeuw werd de grondslag gelegd voor de bouwdienst. In 1688 benoemde stadhouder Willem III de eerste Directeur-Generaal van Fortificatiën. Deze gaf leiding aan militaire ingenieurs die vestingen bouwden en onderhielden. Later kwamen er ook burgers in dienst, die tot op de dag van vandaag civiel ingenieur heten. De ingenieurs speelden ook een belangrijke rol bij belegeringen van vestingen.

Het jaar 1688 markeert evenwel niet de oprichting van het Regiment Genietroepen. Dat gebeurde 60 jaar later, met de formatie van een Regiment Mineurs en Sappeurs.

De Torcy
Tussen 1740 en 1748 woedde er een grote oorlog in West-Europa. Ook de Nederlanden raakten hierbij betrokken. Oorlog draaide destijds vooral om de inname van vestingsteden. De snelheid waarmee aanvallers en verdedigers mijngangen groeven of beschadigde vestingwerken herstelden, bepaalde vaak de uitslag van belegeringen. De inzet van mineurs en sappeurs kon dus doorslaggevend zijn.

In 1747 belegerde een Franse legereenheid Bergen op Zoom. Na een felle strijd viel de ‘onneembare’ vesting. Dit beleg gaf de aanzet tot de uitbreiding van het aantal mineurs en sappeurs. Een Franse edelman, Nicolas François de Torcy, kreeg opdracht een Regiment Mineurs en Sappeurs te formeren. Het regiment moest op 15 mei 1748 zijn opgericht.

Anders dan voorheen bleef dit regiment na afloop van de oorlog bestaan: er kwam een vredesorganisatie. Dat was een breuk met het verleden, toen genisten na een veldtocht uit het leger werden ontslagen. De pontonniers vormden overigens de uitzondering: van hen bleef ook voor die tijd al een klein deel in vredestijd in het leger. Toch geldt 15 mei 1748 nog steeds als de ‘geboortedag’ van het huidige Regiment Genietroepen.